top of page
Foto del escritorSPL BÈTULA

V Jornada tècnica d'orientació professional de Barcelona

El dijous 18 de Juny, Barcelona Activa va organitzar unes jornades tècniques d'orientació professional virtual en la que es va centrar en l'impacte del Covid en el mercat de treball i en la manera de fer orientació laboral.


En el mercat de treball es resumeix en la gran destrucció de llocs de treball i el gran creixement d'ERTO's com a mesura de subsistència per part de les empreses. Els sectors més perjudicats han sigut l'hostaleria, els sectors d'oci i turisme, els serveis a les empreses, la construcció i el comerç presencial. En canvi, hi ha sectors que han crescut en la necessitat de mà d'obra com el sector sanitari, els serveis socials, els serveis energètics, la comunicació i l'e-commerce.


Els més afectats per ERTO's han sigut els joves menors de 25 anys i els estrangers. Com a dada curiosa, també els qui tenen estudis de FP (normalment hi ha un gran percentatge d'ocupabilita) i com a gènere, els homes. Les empreses més petites (d'1 a 5 treballadors) també són les més afectades.



El canvi de les ocupacions analògiques cap al digitalització, és la clau per subsistir i per reinvertar-se. D'aquesta conseqüència es demanen perfils professionals amb e-skills relacionalts amb la creativitat, les TIC i la comunicació. L'increment del teletreball ha vingut per quedar-s'hi i es parla de que moltes empreses continuaran fent teletreball, idealment, combinada amb el treball presencial.


L'última part de les jornades es va centrar en l'orientació laboral, també enmarcada pel teletreball. Centrada en el suport emocional i acompanyament a la recerca laboral, es parla en l'actualitat d'un model híbrid en què es continuarà fent l'orientació de forma virtual però també presencial. El contacte presencial permet tenir més informació no verbal (important per entrendre a l’altre), afavoreix la connexió i la creació d’un clima de confiança i complicitat entre el professional i l’usuari. Per compensar-ho cal adaptar el llenguatge i els gestos a la comunicació online ( més mostres verbals d’empatía). Pel què fa l'atenció online als usuaris cal aprofitar els avantatges que brinda la tecnología, l'estalvi de temps, de desplaçaments , més immediatesa en la resposta. Sense perdre el contacte directe amb els usuaris, alguns molt sols en el procés de recerca de feina, aquest espai és a vegades dels pocs a on es pot socialitzar.


I com a últim punt, moltes empreses ja feien la seva selecció de manera online i que cada vegada s'està implementant més aquesta manera de fer-ho, per l'estalvi de temps, i anirà a l'alça. Per tant, si algú està en un moment de recerca laboral, és molt possible que tard o d'hora s'hagi d'enfrontar en l'experiència virtual d'un procés de selecció laboral.






14 visualizaciones0 comentarios

Comments


bottom of page